Je naam / bedrijfsnaam
Ruimte voor je slogan

Wie zijn wij

Paul Koedijk

Paul is sinds oktober 2020 de voorzitter van de stichting Stolpersteine Geertruidenberg en een echte verbinder. Hij is initiatiefnemer van deze website en de tentoonstelling “Een naam die niet uitgewist zal worden” Joods leven in Geertruidenberg en Raamsdonksveer. Paul zorgt als tentoonstellingsmaker dat het Joodse (religieus) erfgoed van Geertruidenberg en Raamsdonksveer, na lange tijd van stilzwijgen weer een definitieve plek krijgt in de samenleving van dit Brabantse vestingstadje.

Op dit moment is hij bezig om een nieuw Joods monument op de plek van het voormalig treinstation te realiseren. Zijn plan is ingediend bij de Gemeente Geertruidenberg en wordt nu verder uitgewerkt. Zijn doel is om juist op deze beladen plek, waar de reis naar vernietigingskampen begon, veertien bomen te planten. Tien bomen die verwijzen naar onze Joodse medeburgers die vanaf daar op transport gingen en ook nog eens vier bomen (een ander soort boom) voor onze Joodse medeburgers die ondergedoken hebben gezeten, of op natuurlijke wijze overleden zijn.

Bomen die door de 4 jaargetijden heen er steeds anders uitzien. In de zomer vol in het blad en in de winter kaal en doods en dan komt het voorjaar en verrassend laat de voor het oog dode boom zien dat hij weer gaat uitbotten. Zo is het ook met onze Joodse medeburgers die vermoord zijn. Voor het oog zijn ze verdwenen, maar zelfs na al die jaren komen ze bij iedere herdenking weer tot leven. De bomen zullen door kinderen geplant worden op de Joodse feestdag Toe Bisjwat “ofte wel het “Nieuwjaar voor de bomen”. Ter herinnering aan onze Joodse medeburgers die de oorlog niet overleefd hebben of zwaar getraumatiseerd nog iets van hun leven moesten maken.

Paul schreef dit jaar een indrukwekkend voorwoord voor de heruitgave van het boek “Mo(nu)ment om niet te vergeten” Kroniek van de lotgevallen van Bergse Joden in de tweede wereldoorlog. Op dit moment ondersteunt hij enkele nabestaanden van de familie Kooperberg in de zoektocht naar meer informatie over hun vermoorde Joodse familieleden uit Geertruidenberg en Raamsdonksveer.

Riky van Leeuwen

Riky van Leeuwen is vrijwilligster bij Stichting Veers Erfgoed. Net als Paul is Riky zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van de Joodse families die in de gemeente Geertruidenberg hebben gewoond, geleefd en gewerkt.

Op initiatief van Stichting Veers Erfgoed, heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Geertruidenberg in juli 2019 besloten de straatnaam van de doorgang tussen de panden Keizersdijk 24 en 28 te wijzigen. De straatnaam “Streng” is vervangen door “Kooperbergpad” en herinnert aan de generaties van de Joodse familie Kooperberg die in Raamsdonksveer hebben gewoond. Vrijwilligers van Stichting Veers Erfgoed – waaronder Riky zelf – hebben uitvoerig onderzoek verricht naar de familiegeschiedenis van de Veerse tak van de Joodse familie Kooperberg. Uit het onderzoek komen verrassende elementen aan het licht en geeft het een beeld hoe deze Joodse familie onderdeel is geweest van de Veerse gemeenschap. Ook geeft het informatie over de verbondenheid van deze en andere families in de streek met de Sjoel in Geertruidenberg.

Stichting Veers Erfgoed verzamelt en beheert alles wat met de geschiedenis van Raamsdonksveer te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, filmmateriaal, verhalen, oude brieven, dagboeken, ansichtkaarten. Veers Erfgoed is ’t geheugen van Raamsdonksveer.



 
 
 
E-mailen
Map
Info